Taggad!

Har haft full rulle på jobbet, i stallet och hemma dessa dagar. Precis som vanligt. Men vet ni vad, jag är så sjukt taggad på morgondagen, då är det feeeeeest! Taggar sönder!Haha, så snygga:P

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Jag la om repet runt halsen, satt på grimman(ifall någon annan skulle ut på banan) och tog med mig spöt ut. Ponnyn också, spöt slapp bära både grimma och rep, hej jag är bra på att uttrycka mig.

Hade planerat in lite longreining med repet runt halsen och en fortsättning på gårdagens teamåkning som sagt men det blev inget av det. Redan i boxen vill hon inte riktigt följa med, "sätt på dig grimman själv", tycktes hon säga. Men när jag fått repet om halsen följde hon glatt med ur boxen.

Väl på banan började hon dra åt Ottos hage, jag håller stöd i repet och vi tar en volt, men hon stannar där volten närmar sig hagen. Vi går väl dit då, traskar dit och hon hälsar på Sky, Otto var redan inne. Sedan snurrar hon runt och plötsligt är repet jätteobehagligt då det hamnar nere på bringan/benen och hon springer iväg.

Travar glatt tillbaka till stallet. Det var det, nu skippar vi dagens planering och busar ist. Vallar ner henne till banan igen och stänger för ingångarna. En kvart senare har vi båda fått springa av oss lite och är glada att komma in i stallet igen. 

Planerna blev alltså slopade men lika kul hade vi för det:)

Dagens outfit:

Akademisk ridkonst nästa?!

Många av dem "naturliga" bloggarna som jag följer har fastnat för AR, akademisk ridkonst. Jag läser även två bloggar spm är renodlade inom ämnet. Tycker att det är en intressant träningsmetod då den understryker att dressyren ska vara till för hästen, och inte tvärtom som det är i den klassiska dressyren. 

Jag gillar inte allt, speciellt inte dem skarpa betten men det finns ju även ett superbra allternativ, kapsonen. Är i skrivande stund faktiskt sysselsatt med att göra en alldeles egen nämligen. Men mer om det en annan dag.

Idag gick Tanis och jag genom stallet och in i ridhuset. Först fick hon gå löst en stund och kolla runt lite innan jag knöt på snörena. Hade den svarta grimman med extraknutar och flyttade runt snörena efter hand. Vi jobbade med volter, olika storlekar och samlingar. Gick lite bommar, flyttade skidvärts och kliade. Provade även att gå bakåt. Alltså med min kropp vänd mot hennes huvud samtidigt som jag gick baklänges. Spännande det där, jag gick in i både bommar och stolpar och Tanis tyckte jag verkade helkorkad som inte såg vart jag gick. 

Summan av kardemumman var väl såhär att vi provade lite nytt, det kommer att bli mycket enklare när kapsonen är klar och att det faktiskt var lite spännande idag att se vad matte skulle hitta på härnäst. 

Började även träna på att börja trampa. Petade med spöt på varje ben tills hon lyfte dem. Frambenen kan hon redan då det är det enda "trick" vi tränat in, men bakbenen gick nästan på en gång de med. I morgon ska vi prova igen och se om det sitter bättre.

Varje gång Tanis fick beröm idag kliade och klappade jag henne på bogen, varje gång böjde hon bort huvudet och tog något steg bort. Bara för att hon liksom blev generad. Hon liksom, "Äsch, hehe, det där var väl inte så svårt..." 

Superfinal ridhusbilder, toppkvalla:Mysdag

Efter stallet drog jag hem och bytte om och packade ner underställ och termobrallor innan jag sprang till bussen. Sedan åkte Emil och jag ut till pappa. Jag körde från stora vägen och det var som att cykla, gick hur bra som helst fast det var typ i våras jag körde sist:)

När vi kom hem gosade jag lite med Plutten och katterna innan vi gick ner till sjön och grillade korv. Hur mysigt som helst och sjukt skönt att bara få slappa och snacka. Hemma kollade vi sedan på Madagaskarbilderna och pusslade lite.

En väldigt bra söndag med andra ord:)


Dagens hästaktivitet

När jag kom ut till stallet hämtade jag båda hästarna och släppte upp dem i skogshagen. Där trivs dem så bra, började genast gå runt och gräva fram gräs under snön.

När jag fixat allt i stallet, dvs mockar två ganska grisiga boxar, fyllt tusen hönät/höpåsar, vatten och gömt morötter i halmen gick jag upp till hagen. Tanis möter mig direkt och hela hon strålar av lycka. Hon är hur nöjd som helst, bästa kompisen, en underbar hage, gräs och så kommer matte med en äppelskrutt. Fullständig lycka:)

Ljompa står och betar, han ser bra nöjd ut han också, och jag knyter på grimman. Med Tanis hack i häl promenerar vi runt i hagen. Ljomi plöjer fram över stock och sten medan Tanis väljer lite omvägar. När vi kommer upp på husgrunden travar Tanis iväg tillbaka till framsidan av hagen. Ljompa tittar efter henne men bryr sig inte märkbart och vi traskar vidare. 

Efter en stund kommer Tanis travandes i friskt tempo och letar efter oss. Jag måste ropa på henne för att hon ska se oss, Ljompa har ju bra kamouflage i snön:P Sedan följer hon efter oss eller travar i förväg. När vi kommer ut på fältet busar hon omkring och springer fram och tillbaka. Ljompa tycker hon är larvig och betar hellre.

En riktigt mysig stund med ponnysarna. När jag släppte över dem i vanliga hagen tog jag först Ljomi, han står vi grinden och väntar snällt på Tanis. Jag släpper över henne och såfort jag får av grimman tvärvänder dem båda två och kastar sig fram i värsta galoppen. Snacka om lyckliga hästar. Ställde sig sedan i konferenshörnan och snackade med kompisarna:)
Brunstponny

I tisdags började Tanis brunsta, vilket aldrig är kul. Hon blir helt hormonstinn och nästan okontaktbar vissa stunder. Hon var bättre för några år sedan men nu senaste åren har hon blivit helt väck när hon brunstar.

 Förut red jag henne endå men vi kom knappt framåt. Drev som en idiot, lirkade hur länge som helst eller bara satt där och lät henne bestämma själv. Ville hon inte gå så gjorde hon inte det.

Nu för tiden när hon brunstar så låter jag henne vila, hittar vi på något så ska det hela tiden vara på hennes villkor. Då slipper vi onödiga missförstånd när hon inte "hör" mig när jag ber om något. Det funkar bäst såhär.

Vissa ston blir ju "bitchiga" och arga när de brunstar men inte Tanis, hon blir bara vimsig och lever liksom i sin egna lilla värld. 

Igår beställde jag munkpeppar som jag ska prova att ge henne. Får väl hem det på tisdag kanske och då är det nog för sent för att det ska ge någon effekt, men vi ska prova. Då är jag iaf redo till nästa brunst.

Idag gick vi in i stallet och borstade lite, hon fick även smaka på sin nya slicksten, med hallonsmak. Hon älskar City Gross-slickstenar, lätt hennes favvogodis. I stallet var hon lugn och stod nöjt och slickade på stenen när jag borstade, men när vi gick ut igen och hon såg sina grabbar ställde hon sig och kissade på en gång. Lilla gumman, men hon var med mig och gick nöjt bredvid mig tillbaka till hagen.

Nöjd häst idag som undrar vad jag vill när hon slickar på stenen:
Projekt indianman

För ett bra tag sedan, närmare bestämt förra året vid samma tid bestämde jag mig för att sluta klippa Tanis man. Hur snyggt är det egentligen med en lurvtuss(ponny med massor med tjock vinterpäls) som har kort och finklippt man? Skitfult skulle jag säga. Så manen den fick fortsätta att växa tillsammans med svans, hovskägg och kronrandspäls. 

Såhär började vi, en lite längre kort man:Manen som i kort tillstånd behövdes kortas ner och snyggast till en gång i månaden för att det "växte som ogräs" kände tydligen att den ville behålla kort och välklippt och växte som inget gräs alls, oliiiidligt långsamt alltså. 


Våren förra året:Borstade den som vanligt och sa till den på skarpen flera gånger att banne mig växa och nog tog det lite sprutt på den.

Försommar:Mer tjatande ville den inte veta av och den växte i sin egen takt, snigeltakten.

Sommar efter flytten:


Nu, äntligen börjar vi snacka om lång man, mums! Snygg som sjutton ponnysar och ett bra knäckebröd!

Sensommar/höst:


När leran kom fick manen spa och flätades för att minska slitage. Köpte även in "mirakelmedlet" Mane'n Tail och masserade in i botten en gång i veckan. 

Höst/vinter:


Nu när snön ligger kvar och manen hålls ren tog jag ur flätorna och kan dra slutsatsen att ponnyn faktiskt har en lång och fin man. Indianmanen är här!
Hur var det man gjorde nu igen?

Erik drog på fest medan jag stannade kvar i sängen. Har varit en riktig grinbrud hela kvällen så jag stannade hemma. 

Jag har alltså läst igenom min kära blogg sålänge, samt läst alla mina favoritbloggar, kollat Instagram och Facebook. Chips och Cola har samtidigt hoppat ner i magen utan ansträngning. 

Kom jag då på, mitt i min vilda läsning, att jag vill börja blogga igen. Ja, kanske det, möjligen och kanske var det så jag tänkte. I vanlig ordning kanske det blir några inlägg innan det läggs på is igen, men vad f-n, vi provar. Kommer jag på något kul så kan jag ju lika gärna blogga om det, right?!

Så nu börjar jag, första inlägget på ett bra tag. Hopp, hopp nu börjar jag!
RSS 2.0